Ny LAS!
I juni sa riksdagen ja till genomförandet av antal ändringar i lagen om anställningsskydd, LAS. Här kommer några viktiga utdrag ur den nya lagstiftningen. De flesta lagändringarna börjar gälla redan från den 30 juni 2022 och tillämpas första gången den 1 oktober 2022.
Nya turordningsregler
Alla arbetsgivare, oavsett antalet anställda, från och med 1 oktober kunna undanta tre personer från turordningen vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Heltid som norm
I nya LAS gäller heltid som huvudregel såvida annat inte uttryckligen avtalats. Om en anställning är en särskild visstidsanställning ska arbetsgivaren i samband med anställningens ingående skriftligen upplysa den anställde om detta samt skälen för det.
Allmän visstidsanställning ersätts med en särskild visstidsanställning.
Visstidsanställningen kommer nu att övergå till en tillsvidareanställning när arbetstagaren har varit anställd i en särskild visstidsanställning i sammanlagt mer än 12 månader under en femårsperiod. Tidigare har perioden varit 24 månader.
En anställning kommer nu att upphöra vid uppsägningstidens slut, även om uppsägningen är tvistig.
Detta innebär att arbetsgivare inte längre kommer att behöva betala lön så länge tvisten pågår, Skulle uppsägningen förklaras ogiltig i domstol kommer dock arbetsgivaren behöva betala lön fram till även för den tiden.
Inhyrd personal
Det företag som anlitar bemanningsföretag kommer i vissa fall vara skyldig att erbjuda en inhyrd arbetare en tillsvidareanställning. Detta gäller om en arbetstagare har varit placerad på samma driftsenhet mer är 24 månader under en treårsperiod. Om arbetaren godtar erbjudandet kommer anställningen med bemanningsföretaget att upphöra automatiskt, utan uppsägningstid eller åtgärd från den anställde.
Information till anställda
Från och med den 29 juni 2022 har anställda rätt till mer detaljerad information om villkoren i samband med ingående av ett anställningsavtal Tillkommande information som nu ska ges till den anställde, utöver information man sedan tidigare varit skyldig att ge är bland annat: var arbetet ska utföras eller om arbetstagaren själv får bestämma, längden på en normal arbetsdag, vad som gäller vid övertids- eller mertidsarbete, om arbetstagaren har rätt till utbildning som tillhandahålls av arbetsgivaren.
Sakliga skäl istället för saklig grund
En uppsägning från arbetsgivarens ska nu grunda sig på sakliga skäl istället saklig grund. Bytet av begrepp innebär inte någon ändring i sak vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Syftet med ändringen är istället att ge ökad förutsebarhet vid bedömningen av om personliga skäl föreligger.
Slå glöm inte att se över era anställningsavtal och hör av er om ni har några funderingar!
Petra