Besked från EU: Klartecken till hyresrabatt
I onsdags kväll, 15 april, gav EU-kommissionen grönt ljus till det statliga stöd till rabatterade hyror som regeringen har aviserat. Före helgen väntas alla detaljer vara på plats.
Resultat skrev i går om förslaget om hyresrabatt. Några timmar efter att artikeln publicerats kom beskedet från EU, som ger klartecken till hyresrabatten. I och med beskedet från EU-kommissionen vet hyresvärdar och hyresgäster vad de ska utgå från när de förhandlar om nedsatt hyra i coronatider.
Stödet ska sökas hos länsstyrelsen i västra Götaland som väntas gå ut med information kring detta under torsdagen, 16 april.
Beskedet från EU har dröjt. Redan 26 mars presenterade regeringen ett förslag om tillfällig rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher.
I ett pressmeddelande säger nu EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager:
"Det svenska stödpaketet på 453 miljoner euro som vi har godkänt kommer att hjälpa dessa sektorer att betala hyran i dessa svåra tider".
För många företagare är läget akut. Både lokalhyresgäster och deras hyresvärdar är ofta pressade i det extraordinära läge som råder.
Det som regeringen har meddelat är följande:
Regeringen avsätter 5 miljarder kronor i stöd för sänkta fasta hyror för företag inom utsatta branscher.
Det handlar om sektorer som sällanköpshandel, hotell och restauranger. Regeringen nämner också konsumenttjänster som tandläkare, fysioterapeuter och frisörer.
Den hyresvärd som sänker den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april till 30 juni i dessa utsatta branscher kommer att kunna söka stöd.
Kompensationen blir maximalt 50 procent av den rabatt som hyresvärden ger. Kompensationen kan inte bli mer än 25 procent av den ursprungliga fasta hyran. Det innebär till exempel att om hyran är 100 000 kronor och hyresvärden sänker hyran till 50 000 kronor kan hyresvärden få 25 000 kronor i ersättning från staten.
Hyresvärden ska söka kompensationen i efterhand via länsstyrelsen. Ansökan ska skickas in till länsstyrelsen senast 31 augusti 2020.
Ansökan ska göras digitalt. Informationen om hur man gör läggs ut på Länsstyrelsernas webbplatser när förordningen är på plats.
Björn Dickson
Läs mer: Välkommet förtydligande om hyresnedsättning
Artikeln publiceras i samarbete med tidningen Resultat